Akşehir Gölü havzasında mikro klima etkisi ile dünyanın aroması en hoş, gevrek, sulu, dayanıklı, lezzetli “Akşehir Kirazı” üretilmektedir. Bilindiği üzere kirazımız 2004 yılında Türk Patent Enstitüsünce “Akşehir Kirazı” adıyla tescil edilmiştir. Kiraz Akşehir’in önemli bir tarım ürünüdür. 15.000 dekarın üzerinde bir araziyi kaplayan ve 300.000’in üzerinde kiraz ağacından yılda ortalama 30.000 ton civarında kiraz üretimi ile ilçe ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
Akşehir Kirazının çapı 26 mm.'den büyüklük oranı %80-90 aralığındadır. Akşehir Kirazı; bölge adaptasyonu, fizyolojik gelişimi ve ekonomik ömrü üst seviyelerde olan bir ürünümüzdür.
İlçemizin kuzeyinde yer alan Akşehir Gölü ve kuzeybatısındaki Eber Gölü ile güneyindeki Sultan Dağlarının oluşturduğu mikroklima iklimi nedeniyle Akşehir Kirazının istediği uygun ortam oluşmakta (ısı, nem, yağış, güneşlenme, soğuklanma isteği ve don zararı gibi) ve Akşehir Kirazı’ndan kendine has bir aroma, tad ve lezzete sahip, en iyi kalitede meyve alınmaktadır.